In memoriam, Jan de Vries, bestuurslid van Historisch Heerhugowaard.

Jan de Vries
06-01-1935/26-01-2021

Vorige week bereikte ons het droevige bericht dat ons bestuurslid, Jan de Vries, dinsdag 26 januari 2021, was overleden. We wisten dat zijn gezondheid de laatste maanden verslechterde, maar dit bericht kwam toch nog onverwacht.

Jan de Vries werd geboren in Heerhugowaard Kruis aan de Rustenburgerweg in een van de gemeentewoningen. Daarna is de familie de Vries verhuisd naar een kruidenierszaakje aan de Jan Glijnisweg. Als je Jan vroeg waar dat winkeltje had gestaan zei hij: ” Tja, het is gesloopt en daarvoor in de plaats staat nu de gymzaal bij de Familieschool.” Hij vertelde ook dat hij al op jonge leeftijd belangstelling had voor de huizen, de boerderijen en de mensen in zijn omgeving.

Hij kreeg contact met mevrouw Modder-van Twisk. Zij verzamelde in de vorige eeuw de ansichtkaarten van Heerhugowaard, iets wat in die tijd behoorlijk speciaal was. De mensen uit Heerhugowaard waren in het begin van 1900, vooral bezig met hun kleine bedrijfjes. Er moest brood op de plank komen en dat was in de “armenpolder” de voornaamste bezigheid.

Jan vertelde dat hij regelmatig met zijn fototoestel op zijn fiets stapte om dia’s te maken van zijn omgeving, van de veranderingen in Heerhugowaard.  Daarnaast hield hij een kaartsysteem bij waarop hij schreef wat er te zien was op de dia  en het jaartal.

Toen de polder Heerhugowaard 350 jaar bestond, in 1979, zat Jan in het feest comité. Hij verzorgde de lezingen met de dia’s die hij in de loop der tijd had verzameld en gemaakt. Hij raakte betrokken bij het Poldermuseum, nam zitting in het bestuur en was een goede kracht bij de Vrienden van het Poldermuseum. Als je met een groep een excursie naar het Poldermuseum maakte, was Jan vaak degene die de verhalen vertelde, hij trad ook regelmatig op als gids.

In 2005 namen Siem de Haan, Rob Estoppey en Jan de Vries het initiatief om de Overhaal, het informatiebulletin wat door het Poldermuseum werd verstrekt aan de leden, een facelift te geven. Dezelfde naam in een nieuw jasje.  Ze hebben toen de  “Stichting Historisch Heerhugowaard” opgericht.  Met als hoofddoel de uitgifte van een jaarboek  “De Overhaal”,  waarin verhalen van, voor, over Heerhugowaard en de Heerhugowaarders.

Ook heeft Jan meegewerkt aan boeken die over Heerhugowaard zijn geschreven, o.a. “Heerhugowaard 45-95”. Men heeft geput uit zijn diaarchief voor het boek” Bommen op Heerhugowaard”. Hij heeft zijn archief regelmatig gebruikt voor lezingen.

De laatste lezing die Jan heeft gegeven voor het Historisch Heerhugowaard was de denkbeeldige fietstocht die hij maakte vanaf het begin van de Middenweg tot Heerhugowaard Centrum in 2016. Bij de dia’s die hij liet zien had hij op kaartjes een verhaaltje geschreven. Van de donateurs die toen aanwezig waren hoorden we dat ze het leuk vonden om over hun huis of dat van de buren het een en ander te horen.

Jan was in ons bestuur de penningmeester, en de laatste jaren onze Ondersteunende Kennismedewerker. Een rustige bestuurder die veel wist te vertellen over De Waard en zijn inwoners. We zullen Jan missen.

Gemma Groot,

Voorzitter Stichting Historisch Heerhugowaard


 

Jan Glijnisweg (Boerenweg, Hensbroekerweg) 63.
De kruidenierszaak van Jb.Oud, in 1938 van C.J.de Vries, gesloopt in 1970.
-------------------------------------------------------------------------------

1629?

Deelkaartje met de drie eilandjes.

1970?

Het huis zonder de bomenrij, wel al wit geschilderd. De bovengrondse hoogspanningskabel is te zien, er is nog geen aanbouw.

1980?

De zijaanbouw links en de schuur aan de achterkant is aangebouwd Dit is nog voor de bewoning van Jos en Carla Meissen. Harlingerstraat 17.

Januari 2020

het huis met de aanbouw. Een prachtige plek om te wonen. Voorbij…. door de hoogspanningswerken.

1928. De gemeentewoningen aan de Middenweg 491-505. De bomen zijn in WO2 verdwenen. Namen uit die tijd: Morsink, Hoek, Gootjes, Swinkels, van Egmond.

1998, Op de plaats van de gemeentewoningen. Middenweg 491-493-495-497. Vier mooie huizen. Van Zuid naar Noord, Familie van Stralen, Ursem, Bommer en Groen. De Midden

2019. Dezelfde plaats, in het groen deze keer. Van wie de fiets is? Niet van mij!!!

Afzegging ledenmiddag 2020

 

Beste donateurs van de Stichting Historisch Heerhugowaard,

 In gevolge van het Coronavirus en de door de overheid opgelegde beperkingen voor evenementen met een grotere groep personen hebben wij helaas moeten besluiten om de ledenmiddag in oktober 2020 niet door te laten gaan.

Opdat u ons tot – hopelijk – de ledenmiddag van volgend jaar niet zult vergeten, sturen wij u een vulpotlood met de naam van onze stichting met deze brief mee.

Misschien inspireert dit potlood u tot het zelf schrijven van een stukje voor de Overhaal.

Wij zijn altijd op zoek naar schrijvers die hun verhaal graag met andere Heerhugowaarders willen delen.

Om het gemis van deze ledenmiddag nog meer te verzachten, zullen we op de website kleine artikelen plaatsen met herinneringen aan Heerhugowaard.

Dit is te vinden op: Historischheerhugowaard.com

Uiteraard wordt de Overhaal zoals ieder jaar of bij u bezorgd of opgestuurd.

Met vriendelijke groeten,

Bestuur Stichting Historisch Heerhugowaard