Bron: Alkmaarse courant 14 juli 2017

PERSBERICHT Woensdag 29 maart 2017

Historische plaatjes gratis downloaden en in oude kranten snuffelen

Vernieuwde website Regionaal Archief Alkmaar in de lucht

ALKMAAR – Wie graag een blik werpt op het verleden, wordt goed bediend door de vernieuwde website van het Regionaal Archief. Bijna 70.000 afbeeldingen, van technische tekeningen en kaarten tot foto’s en affiches, zijn daar nu gratis te downloaden. Bovendien voegt de nieuwe website zich naar het apparaat waarop u de site bezoekt en is de homepage overzichtelijker geworden. Wie vragen heeft over het archief, of toch niet helemaal kan wennen aan de vernieuwde website, kan bij de medewerkers van het archief terecht via de nieuwe chatfunctie. U vindt ons op de vertrouwde link, regionaalarchiefalkmaar.nl.

 Het Regionaal Archief wil u graag zo goed mogelijk bedienen bij uw zoekvraag. Daarom is veel materiaal via de website ontsloten. Directeur Paul Post zegt het volgende over de vernieuwing van de website: “Het grote voordeel van de nieuwe website, naast het heldere uiterlijk, is dat je nog makkelijker kunt zoeken door de grote hoeveelheden historische informatie op de site. Alles is erop gericht om snel het antwoord op je vraag te kunnen vinden. Daarbij hebben we op de beeldbank bij heel veel afbeeldingen de watermerken achterwege kunnen laten en zijn ze nu voor iedereen gratis te downloaden.”

 Naast de afbeeldingen zijn veel tijdschriften en kranten vanaf de keukentafel in te zien. Zo is onlangs de Texelse Courant digitaal raadpleegbaar geworden op de website: u kunt zoeken in de kranten uit de periode september 1887–2013. Daarin is van alles terug te vinden, zoals de advertentie die de bekende onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse plaatste toen hij een kamer in Den Burg zocht, net nadat hij daar was aangenomen als ‘hoofd der school’ in januari 1890. De gedigitaliseerde kranten zijn een prachtige bron voor de regionale geschiedenis en genealogie.

 Ook zijn veel archiefstukken digitaal raadpleegbaar. Vooral bronnen die te maken hebben met familieonderzoek  kunt u vanaf de bank bekijken, onder de knop ‘personen zoeken’ op de site. Wat niet gedigitaliseerd is kunt u in de studiezaal inzien. Om uw bezoek voor te bereiden kunt u de stukken thuis reserveren—u hoeft daarvoor niet meer in te loggen. Als u vragen heeft over de website, het archief of uw onderzoek, dan kunt u terecht bij de archiefmedewerkers. U kon ons vanuit huis al telefonisch en per e-mail bereiken. Nu kunt u ons gedurende openingstijden (dinsdag t/m vrijdag, van 09.00-17.00 uur) ook via de nieuwe chatfunctie bereiken. We hopen u snel te spreken!