In contact met de geschiedenis: nieuwe cursusreeks Regionaal Archief

Alkmaar—Mensen die willen starten met het doen van voorouderonderzoek of de geschiedenis van hun woning of woonplaats, kunnen dit najaar weer terecht bij het Regionaal Archief in Alkmaar. Daar gaat vanaf september een nieuwe cursusreeks van start. Ook onderzoekers die al even bezig zijn maar graag extra tips willen krijgen, of die beter willen worden in het lezen van oud schrift, kunnen deelnemen aan een van de cursussen. Die vinden plaats bij het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar.

 Wie nieuw is in de wereld van archieven, voorouderonderzoek of woonplaatsonderzoek, kan terecht bij de maandelijks terugkerende gratis ‘Introductiemiddag Archief’. Deelnemers leren welke schatten er in de archieven bewaard worden, waar belangrijke bronnen gevonden kunnen worden voor het eigen onderzoek en hoe er het best gezocht kan worden naar en door alle verschillende informatiebronnen.

Mensen die specifiek meer willen leren over voorouderonderzoek kunnen terecht bij de cursus ‘Op zoek naar uw familiegeschiedenis’, die bestaat uit twee middagen (17 en 24 september). De cursus ‘Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven’ helpt deelnemers de juiste bronnen te vinden voor onderzoek naar bijvoorbeeld de geschiedenis van een huis of straat (15 en 22 oktober).

 Tot slot is er de cursus ‘lezen van oud schrift’. Wie verder terugkomt in de tijd met zijn of haar onderzoek, loopt tegen moeilijk leesbare bronnen aan. Handschrift en taalgebruik waren een paar eeuwen geleden nu eenmaal anders, en het lezen ervan kan lastig zijn. Tijdens de cursus, die uit tien middagen bestaat, leren de deelnemers door middel van het lezen van eeuwenoude teksten om ook moeilijk leesbare bronnen te gebruiken. De teksten gaan bijvoorbeeld over een achttiende-eeuwse gifmoordenares en de rechten van de Kennemers in de middeleeuwen. Zo leren deelnemers niet alleen oude bronnen goed te leren lezen, maar komt het verleden ook heel dichtbij.

 Een overzicht van het cursusaanbod met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten kunt u op www.archiefalkmaar.nl/cursussen vinden. Voor alle activiteiten is vooraf aanmelden wenselijk. Dat kan via info@archiefalkmaar.nl, de chatfunctie op de website van het Archief of via 072-8508200.


 

Sovjetsoldaten in Noord-Holland tijdens de WOII

Lezing bij Regionaal Archief over zoektocht naar nabestaanden

Alkmaar – Nabestaanden van oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie bleven decennialang in onwetendheid over het lot van hun vader, opa of oom. Ze wisten niet dat veel Sovjetsoldaten begraven liggen op het Sovjet Ereveld te Leusden. Totdat Remco Reiding besloot hen te zoeken en hen vertelde waar hun familielid is begraven. Reiding spreekt dinsdagavond 21 mei bij het Regionaal Archief te Alkmaar over zijn zoektocht en de aanwezigheid van Sovjetsoldaten in de regio. 

Reiding spreekt tijdens de (gratis) lezing niet alleen over zijn langdurige zoektocht naar nabestaanden, maar ook over de Sovjetsoldaten die in Noord-Holland terechtkwamen. Want van Egmond tot aan Texel waren tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele duizenden soldaten uit de Kaukasus en Centraal-Azië gelegerd. Zij waren geronseld door de Duitsers in krijgsgevangenenkampen, waar meer dan drie miljoen Sovjetsoldaten door honger en ellende om het leven zijn gekomen.

Ook in Noord-Holland lieten enkele tientallen soldaten uit de Sovjet-Unie het leven. Sommigen werden herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden, waar in totaal 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven liggen. Het merendeel overleed als krijgsgevangene van de Duitsers, in kamp Amersfoort of kampen in Duitsland, als gevolg van honger, ziekte, mishandeling of executie. 

In eigen land stonden alle 865 op het Ereveld begraven soldaten nog als vermist te boek. Reiding zocht uit wie ze waren, spoorde hun nabestaanden op en maakte een einde aan decennia van onzekerheid. Voor dit opsporingswerk werd hij geridderd in Nederland en onderscheiden door de president Poetin van Rusland. Zijn zoektocht beschreef hij in het boek Kind van het Ereveld. In de woorden van Adriaan van Dis is zijn verhaal “een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid”. 

Reiding werkte van 2004 tot 2012 als correspondent voor Nederlandse media in Moskou. Zijn verhalen over de schoolgijzeling in Beslan werden genomineerd voor het Gouden Pennetje en hij ontving de Rus Prix voor de bevordering van de betrekkingen tussen Nederland en Rusland op humanitair gebied. 

De gratis lezing van 21 mei vindt plaats bij het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 in Alkmaar, en duurt van 19.00 tot 21.00 (inloop vanaf 18.30). Aanmelden is verplicht. Voor meer informatie en aanmelden, zie http://bit.ly/lezingsovjetsoldaten of bel 072 850 8200.


 

Portret van alom gevierd schrijfster Truitje Bosboom-Touissant (circa 1882), misschien wel de beroemdste Alkmaarse uit de negentiende eeuw. Zij is een van de vrouwen die aan bod komt tijdens de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren bij het Regionaal Archief.

Cursussen over vrouwenlevens en zoeken in archieven

Nieuwe cursusreeks Regionaal Archief van start

Alkmaar – Er gaat een nieuwe reeks cursussen van start bij het Regionaal Archief (Bergerweg 1, Alkmaar), vanaf 6 februari. De cursussen ondersteunen mensen die op zoek zijn naar hun familieverleden, of het verleden van bijvoorbeeld hun woonplaats of woning. Ook wordt er in maart een bijzondere cursus gegeven over Vrouwenlevens en vrouwenletteren in Alkmaar in de tweede helft van de negentiende eeuw. In iedere les worden bijzondere archiefstukken getoond die de negentiende-eeuwse vrouwen tot leven brengen.

Truitje Bosboom-Touissant, Cécile de Jong van Beek en Donk, Cornelia Hendrika Tigler Wybrandi – het zijn voorbeelden van vrouwen over wie deelnemers aan de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren meer te weten komen. Aan de hand van romans, dagboeken en andere persoonlijke documenten leren cursisten meer over de levens van de vrouwen, hun werk en hun ideeën – een actueel onderwerp nu we dit jaar 100 jaar algemeen kiesrecht vieren. De cursus wordt gegeven door Renate Sun-Louw, oprichter van de website overlitertuur.nl, en vindt plaats op 1, 8, 15 en 22 maart (kosten: €60).

Mensen die meer willen leren over het doen van historisch onderzoek in archieven kunnen ook terecht bij het Regionaal Archief. De maandelijks terugkerende gratis Introductiemiddag archief helpt mensen op weg die willen beginnen aan onderzoek in archieven – bijvoorbeeld naar hun voorouders of een historisch onderwerp. Mensen die specifiek meer willen leren over voorouderonderzoek kunnen terecht bij de workshop Op zoek naar uw familiegeschiedenis, die bestaat uit twee middagen. De workshop Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven helpt deelnemers de juiste bronnen te kunnen vinden voor onderzoek naar bijvoorbeeld de geschiedenis van een huis of straat.

Een overzicht van het cursusaanbod is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen, met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten van de verschillende cursussen. Vooraf aanmelden is nodig – dat kan via de website, per e-mail of telefonisch. Voor vragen kan men terecht bij info@archiefalkmaar.nl of 072-8508200, of de chatfunctie op de website van het Archief.


 

---------------------------------------------------------------------------------------

Een voorbeeld van een moeilijk leesbare bron is deze pagina, afkomstig uit het zeventiende-eeuwse register van aangiften van het eigendom van graven in de Grote Kerk te Alkmaar.

Meer leren over historisch onderzoek bij het Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaar—Dit najaar helpt het Regionaal Archief Alkmaar u weer graag bij uw onderzoek, door cursussen en workshops aan te bieden rond het vergaren van een aantal belangrijke historische vaardigheden. Wilt u leren hoe u meer te weten kunt komen over uw familiegeschiedenis? Bent u al een poosje bezig met onderzoek naar het verleden van uw familie of woonplaats, maar loopt u vast? Of vindt u de juiste bronnen wel, maar heeft u moeite met het lezen van oud schrift? Dan kunt u de komende maanden terecht bij het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 te Alkmaar.

Tijdens de gratis, maandelijks terugkerende introductiemiddag leert u meer over wat u precies kunt doen bij het Archief en hoe u gegevens over uw onderzoeksonderwerp kunt vinden. Als u de smaak te pakken heeft en aan de slag wilt gaan met oudere bronnen, dan zult u in aanraking komen met lastig leesbare oude handschriften. Om het lezen daarvan onder de knie te krijgen, kunt u deelnemen aan de cursussen lezen van oud schrift die dit najaar starten (beginners 31 oktober, gevorderden 24 oktober). U leert in tien lessen handschriften uit de zestiende tot de achttiende eeuw lezen. Daarvoor gebruiken we teksten uit de eigen collectie, over zeeroverij, magie, moord en nog veel meer!

In november kunt u ook bij het Archief terecht voor een workshop over het doen van onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven. Mocht u al bezig zijn met een onderzoek, maar daarin vastlopen, dan heeft u maandelijks de kans om een op een te overleggen met een ervaren archiefmedewerker. Na inschrijving krijgt u een half uur lang gratis begeleiding. Daarnaast is het ook mogelijk om op aanvraag met een groep rondgeleid te worden.

Een overzicht van het cursusaanbod met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten kunt u op www.archiefalkmaar.nl/cursussen vinden. Voor alle activiteiten is vooraf aanmelden noodzakelijk via de website van het Archief of via 072-8508200.

Voor meer informatie over de cursussen en workshops kunt u contact opnemen met Harry de Raad via h.deraad@archiefalkmaar.nl of (072) 850 82 05

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Zie ook: www.archiefalkmaar.nl


 

Studeren is van alle tijden. Een afbeelding uit de beeldbank van het Regionaal Archief. Te zien is de Huishoud- en Industrieschool, 1896. Foto W. Hooijer.

Bron: Alkmaarse courant 14 juli 2017

PERSBERICHT Woensdag 29 maart 2017

Historische plaatjes gratis downloaden en in oude kranten snuffelen

Vernieuwde website Regionaal Archief Alkmaar in de lucht

ALKMAAR – Wie graag een blik werpt op het verleden, wordt goed bediend door de vernieuwde website van het Regionaal Archief. Bijna 70.000 afbeeldingen, van technische tekeningen en kaarten tot foto’s en affiches, zijn daar nu gratis te downloaden. Bovendien voegt de nieuwe website zich naar het apparaat waarop u de site bezoekt en is de homepage overzichtelijker geworden. Wie vragen heeft over het archief, of toch niet helemaal kan wennen aan de vernieuwde website, kan bij de medewerkers van het archief terecht via de nieuwe chatfunctie. U vindt ons op de vertrouwde link, regionaalarchiefalkmaar.nl.

 Het Regionaal Archief wil u graag zo goed mogelijk bedienen bij uw zoekvraag. Daarom is veel materiaal via de website ontsloten. Directeur Paul Post zegt het volgende over de vernieuwing van de website: “Het grote voordeel van de nieuwe website, naast het heldere uiterlijk, is dat je nog makkelijker kunt zoeken door de grote hoeveelheden historische informatie op de site. Alles is erop gericht om snel het antwoord op je vraag te kunnen vinden. Daarbij hebben we op de beeldbank bij heel veel afbeeldingen de watermerken achterwege kunnen laten en zijn ze nu voor iedereen gratis te downloaden.”

 Naast de afbeeldingen zijn veel tijdschriften en kranten vanaf de keukentafel in te zien. Zo is onlangs de Texelse Courant digitaal raadpleegbaar geworden op de website: u kunt zoeken in de kranten uit de periode september 1887–2013. Daarin is van alles terug te vinden, zoals de advertentie die de bekende onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse plaatste toen hij een kamer in Den Burg zocht, net nadat hij daar was aangenomen als ‘hoofd der school’ in januari 1890. De gedigitaliseerde kranten zijn een prachtige bron voor de regionale geschiedenis en genealogie.

 Ook zijn veel archiefstukken digitaal raadpleegbaar. Vooral bronnen die te maken hebben met familieonderzoek  kunt u vanaf de bank bekijken, onder de knop ‘personen zoeken’ op de site. Wat niet gedigitaliseerd is kunt u in de studiezaal inzien. Om uw bezoek voor te bereiden kunt u de stukken thuis reserveren—u hoeft daarvoor niet meer in te loggen. Als u vragen heeft over de website, het archief of uw onderzoek, dan kunt u terecht bij de archiefmedewerkers. U kon ons vanuit huis al telefonisch en per e-mail bereiken. Nu kunt u ons gedurende openingstijden (dinsdag t/m vrijdag, van 09.00-17.00 uur) ook via de nieuwe chatfunctie bereiken. We hopen u snel te spreken!