Een voorbeeld van een moeilijk leesbare bron is deze pagina, afkomstig uit het zeventiende-eeuwse register van aangiften van het eigendom van graven in de Grote Kerk te Alkmaar.

Meer leren over historisch onderzoek bij het Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaar—Dit najaar helpt het Regionaal Archief Alkmaar u weer graag bij uw onderzoek, door cursussen en workshops aan te bieden rond het vergaren van een aantal belangrijke historische vaardigheden. Wilt u leren hoe u meer te weten kunt komen over uw familiegeschiedenis? Bent u al een poosje bezig met onderzoek naar het verleden van uw familie of woonplaats, maar loopt u vast? Of vindt u de juiste bronnen wel, maar heeft u moeite met het lezen van oud schrift? Dan kunt u de komende maanden terecht bij het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 te Alkmaar.

Tijdens de gratis, maandelijks terugkerende introductiemiddag leert u meer over wat u precies kunt doen bij het Archief en hoe u gegevens over uw onderzoeksonderwerp kunt vinden. Als u de smaak te pakken heeft en aan de slag wilt gaan met oudere bronnen, dan zult u in aanraking komen met lastig leesbare oude handschriften. Om het lezen daarvan onder de knie te krijgen, kunt u deelnemen aan de cursussen lezen van oud schrift die dit najaar starten (beginners 31 oktober, gevorderden 24 oktober). U leert in tien lessen handschriften uit de zestiende tot de achttiende eeuw lezen. Daarvoor gebruiken we teksten uit de eigen collectie, over zeeroverij, magie, moord en nog veel meer!

In november kunt u ook bij het Archief terecht voor een workshop over het doen van onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven. Mocht u al bezig zijn met een onderzoek, maar daarin vastlopen, dan heeft u maandelijks de kans om een op een te overleggen met een ervaren archiefmedewerker. Na inschrijving krijgt u een half uur lang gratis begeleiding. Daarnaast is het ook mogelijk om op aanvraag met een groep rondgeleid te worden.

Een overzicht van het cursusaanbod met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten kunt u op www.archiefalkmaar.nl/cursussen vinden. Voor alle activiteiten is vooraf aanmelden noodzakelijk via de website van het Archief of via 072-8508200.

Voor meer informatie over de cursussen en workshops kunt u contact opnemen met Harry de Raad via h.deraad@archiefalkmaar.nl of (072) 850 82 05

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Zie ook: www.archiefalkmaar.nl

Studeren is van alle tijden. Een afbeelding uit de beeldbank van het Regionaal Archief. Te zien is de Huishoud- en Industrieschool, 1896. Foto W. Hooijer.

Bron: Alkmaarse courant 14 juli 2017

PERSBERICHT Woensdag 29 maart 2017

Historische plaatjes gratis downloaden en in oude kranten snuffelen

Vernieuwde website Regionaal Archief Alkmaar in de lucht

ALKMAAR – Wie graag een blik werpt op het verleden, wordt goed bediend door de vernieuwde website van het Regionaal Archief. Bijna 70.000 afbeeldingen, van technische tekeningen en kaarten tot foto’s en affiches, zijn daar nu gratis te downloaden. Bovendien voegt de nieuwe website zich naar het apparaat waarop u de site bezoekt en is de homepage overzichtelijker geworden. Wie vragen heeft over het archief, of toch niet helemaal kan wennen aan de vernieuwde website, kan bij de medewerkers van het archief terecht via de nieuwe chatfunctie. U vindt ons op de vertrouwde link, regionaalarchiefalkmaar.nl.

 Het Regionaal Archief wil u graag zo goed mogelijk bedienen bij uw zoekvraag. Daarom is veel materiaal via de website ontsloten. Directeur Paul Post zegt het volgende over de vernieuwing van de website: “Het grote voordeel van de nieuwe website, naast het heldere uiterlijk, is dat je nog makkelijker kunt zoeken door de grote hoeveelheden historische informatie op de site. Alles is erop gericht om snel het antwoord op je vraag te kunnen vinden. Daarbij hebben we op de beeldbank bij heel veel afbeeldingen de watermerken achterwege kunnen laten en zijn ze nu voor iedereen gratis te downloaden.”

 Naast de afbeeldingen zijn veel tijdschriften en kranten vanaf de keukentafel in te zien. Zo is onlangs de Texelse Courant digitaal raadpleegbaar geworden op de website: u kunt zoeken in de kranten uit de periode september 1887–2013. Daarin is van alles terug te vinden, zoals de advertentie die de bekende onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse plaatste toen hij een kamer in Den Burg zocht, net nadat hij daar was aangenomen als ‘hoofd der school’ in januari 1890. De gedigitaliseerde kranten zijn een prachtige bron voor de regionale geschiedenis en genealogie.

 Ook zijn veel archiefstukken digitaal raadpleegbaar. Vooral bronnen die te maken hebben met familieonderzoek  kunt u vanaf de bank bekijken, onder de knop ‘personen zoeken’ op de site. Wat niet gedigitaliseerd is kunt u in de studiezaal inzien. Om uw bezoek voor te bereiden kunt u de stukken thuis reserveren—u hoeft daarvoor niet meer in te loggen. Als u vragen heeft over de website, het archief of uw onderzoek, dan kunt u terecht bij de archiefmedewerkers. U kon ons vanuit huis al telefonisch en per e-mail bereiken. Nu kunt u ons gedurende openingstijden (dinsdag t/m vrijdag, van 09.00-17.00 uur) ook via de nieuwe chatfunctie bereiken. We hopen u snel te spreken!