Het warme nest ontmanteld, Rem de Boer

De eerste wandschildering van beeldend kunstenaar Rem de Boer wordt gerestaureerd en deze winter tentoongesteld in het gemeentehuis van Heerhugowaard. Dit grote kunstwerk (drie meter bij anderhalve meter) is afkomstig uit een voormalige kruidenierswinkel en later snackbar in de wijk ‘t Kruis. Deze erfgoed lezing op donderdagavond 21 november gaat over het kunstwerk van Rem de Boer, de betekenis van de sociale ontmoetingsplek voor de bewoners van ’t Kruis en het opgaan van het buurtschap in de stad Heerhugowaard.

Rem de Boer en Fred Peerdeman exposeren deze winter in het gemeentehuis van Heerhugowaard. De eerste wandschildering van beeldend kunstenaar Rem de Boer is dan helemaal gerestaureerd. Dit grote kunstwerk uit een voormalige kruidenierswinkel en later snackbar in ‘t Kruis is een overblijfsel van een verdwenen ontmoetingsplek in deze buurt. De expositie toont straks de afbraak van deze plek, het verdwijnen van het kunstwerk en de familie die hier hun leven lang heeft gewoond. Er zijn historische foto’s van ’t Kruis en beeldmateriaal zoals het nu is.

Deze lezing is een activiteit van het Platform Erfgoed Heerhugowaard

Aanmelden

Meer weten? Je bent van harte welkom op donderdag 21 november om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard Centrum, Parelhof 1a. De toegang is € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek. Je kunt alleen met pin betalen.


 

IJsland in beeld

Natuurfotograaf Jan Smit heeft een bijzondere belangstelling voor het noorden. Jan reist meerdere keren per jaar af naar Scandinavië. Vaak samen met jongste zoon Mart. De beelden die gemaakt worden tijdens deze reizen worden verwerkt in multimediapresentaties. Op dinsdag 9 april verzorgen Jan en Mart een multimediapresentatie met prachtige beelden van IJsland in de bibliotheek in Heerhugowaard.

Jan levert geregeld fotobijdragen aan verschillende natuurmagazines, waaronder Roots. IJsland is het op één na grootste eiland van Europa en ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Het ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel. Geologisch gezien is IJsland nog niet erg oud. Vulkaanuitbarstingen, lavastromen en aardbevingen geven IJsland nog steeds een ander aanzien. Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden. Dat houdt in dat slechts een kwart van IJsland blijvend begroeid is. Door de zware regenval en het water van de vele smeltende gletsjers komen er veel rivieren in IJsland voor. IJsland heeft veel kleine meren die gevormd zijn door bodemverzakkingen, lavadijken, ijsdammen en door gletsjers uitgesleten waterbekkens. Kortom een uitdaging om dit steeds veranderende landschap en de dieren die er verblijven in beeld te vangen.

 Betoverende schoonheid

IJsland heeft een betoverende schoonheid door zijn heldere vergezichten, vulkanische verschijnselen, enorme gletsjers, de hoge vogelrotsen en meren met broedende vogels, de midzomernacht en het noorderlicht. IJsland heeft bijzondere vogelsoorten als papegaaiduikers, noordse stormvogels en drieteenmeeuwtjes. En ook op plantengebied is er veel te genieten.  IJsland is een land van uitersten maar daardoor ook heel fotogeniek. IJsland is heel bijzonder, iedereen zou het gezien moeten hebben! Meer informatie over Jan en Mart Smit en over fotoworkshops kunt u vinden op www.smitinbeeld.nl.

Aanmelden

U bent van harte welkom op dinsdag 9 april vanaf 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard, Parelhof 1A. De toegang is € 6,- inclusief een kopje koffie of thee. Leden van de bibliotheek krijgen € 1,- korting op de toegangsprijs. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in één van onze vestigingen (u betaalt met pin).


 

Gezocht Poëzie albums voor expositie

Poëzie albums. Ken je ze nog? De albums die uitgewisseld werden en waar men voor elkaar gedichtjes en rijmpjes in schreef met mooie plaatjes erbij. Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard organiseert een expositie van Poëzie albums. De bibliotheek wil de albums tentoonstellen en de versjes en plaatjes kopiëren om ze op verschillende manieren te presenteren.

Vind je het leuk om je oude Poëzie album aan anderen te laten zien? Leen je album dan voor een paar weken uit aan de bibliotheek in Heerhugowaard. De expositie vindt plaats van half mei tot eind juni. Laat ook je album schitteren.

De albums gaan in een vitrine kast zodat iedereen ze kan bekijken zonder ze aan te raken. Heb je nog een album of losse plaatjes, of ken je iemand in de familie de er nog één heeft? Leen ze dan een keer uit aan de bibliotheek? Je kunt ze afgeven bij de bibliotheek in Heerhugowaard, Parelhof 1a.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Hanneke Hoffmann van de bibliotheek, via h.hoffmann@bknw.nl


 

Wieteke van Dort

bezoekt bibliotheek Heerhugowaard

Auteur Hans Visser en Wieteke van Dort komen woensdag 27 maart tijdens de Boekenweek naar de bibliotheek in Heerhugowaard. Zij vertellen over het leven van de Nederlands-Indische familie Van Dort zoals beschreven in het boek Kind van twee culturen. Ook zingt Wieteke een aantal liedjes uit haar repertoire dat haar nog beroemder maakte door haar creatie Tante Lien. Het optreden start om 20.00 uur en de toegang bedraagt € 6,-. Bibliotheekleden betalen € 5,-.

Wieteke van Dort, kind van twee culturen

Wieteke van Dort is beeldend kunstenares, schrijfster, actrice en cabaretière, maar vooral een ‘kind van twee culturen’. Dankzij haar creatie van de Indische Tante Lien ziet menigeen in haar een ambassadrice van Indisch Nederland. Ze komt voort uit twee families die het negentiende-eeuwse Holland verlieten, hopend op een betere toekomst op Java. Dit boek schetst hun levens en die van de daarop volgende generaties. Ze zien het oude Indië meer Europees worden, ervaren de Japanse bezetting, ondergaan de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, doen gedwongen afstand van hun geboortegrond en bouwen daarna een nieuw Nederlands leven op. Dat alles bepaalt leven en werk van Wieteke van Dort. Dat verhaal wordt verteld in relatie tot de geschiedenis en de ontwikkelingen in het theater en op televisie.

Hans Visser
Hans Visser was kunstredacteur bij onder meer het Noordhollands Dagblad en de regionale dagbladen, aangesloten bij de GPD. Hij publiceerde onder meer de boeken Groeten van Java en Indië in Holland. Samen met André Breedland maakte hij het boek De glans van de eenvoud, een biografisch portret van André van Duin.

 Boekenweek

Het thema van de Boekenweek (23 t/m 31 maart) is De moeder de vrouw.  De Boekenweek viert het boek, en dit jaar vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma voor u samengesteld dat perfect aansluit bij het thema.

Reserveren
Reserveren voor activiteiten kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice  in één van onze vestigingen. Je kunt alleen per pin betalen.

Het complete overzicht met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen vind je op www.bibliotheekkennemerwaard.nl. In jouw bibliotheek ligt ook een folder met het complete Boekenweekprogramma.

 Nog geen lid?

Wanneer je tijdens de Boekenweek lid wordt van de bibliotheek betaal je geen inschrijfkosten. Je hebt al een bibliotheekabonnement voor € 4,50 per maand.


 

Met Elkaar, Voor Elkaar 

In Heerhugowaard is er een groeiende groep senioren die behoefte heeft aan meer persoonlijk en onderling contact. Vanuit die gedachte heeft de bibliotheek in Heerhugowaard een oproep gedaan voor een eerste vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst in  2018. Tijdens die bijeenkomst konden senioren met ideeën komen. Eén van de doelen was vereenzaming tegen te gaan. Daardoor is Met Elkaar, Voor Elkaar nu een feit. Mensen in Heerhugowaard met elkaar in contact brengen. En activiteiten organiseren waar de mensen echt enthousiast voor zijn, dat is waar Met Elkaar, Voor Elkaar voor staat. 

Iedere eerste dinsdag van de maand

De naam is door de senioren zelf bedacht, net als het beeldmerk een prachtige foto van handen. Elke eerste dinsdag van de maand komen ze samen in de bibliotheek in Heerhugowaard (Parelhof 1a), van 10.00 tot 12.00 uur. Ze drinken samen koffie en maken nieuwe plannen. Er wordt gepraat over thema’s en onderwerpen die hen bezig houden. De seniorengroep heeft een eigen Nieuwsbrief en inmiddels ook een lees- en verhalenclub. Kom gerust langs en doe mee! Kent u andere senioren die het ook leuk lijkt, nodig die dan uit om mee te gaan. 

Jeannette Streefland van het Alzheimer Café

Met Elkaar, Voor Elkaar gaat ook serieuze onderwerpen niet uit de weg. Tijdens de volgende bijeenkomst op dinsdag 5 maart is Jeannette Streefland van het Alzheimer Café te gast. Deze bijeenkomst gaat hoofdzakelijk over het beginstadium van dementie. Waar kun je op letten, is het dementie of gewoon vergeetachtigheid. Uiteraard kunt u deze ochtend al uw vragen stellen en weet Jeannette veel te vertellen over organisaties die hulp bieden.


 

Jonge monumenten?

De interesse en waardering voor de architectuur uit de periode na 1965 neemt toe, maar wordt vaak ook als onzichtbaar of lelijk ervaren. Veel gebouwen uit deze periode worden gesloopt of verbouwd. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar er kunnen ook waardevolle elementen of herinneringen verloren gaan. Henk Dirkx van de Vereniging Heemschut licht dit onderwerp toe op dinsdag 19 maart in de bibliotheek in Heerhugowaard. Na de pauze gaan we in gesprek over ‘Heerhugowaard Post 65’. Wat zijn de kenmerken van de architectuur en stedenbouw in onze gemeente. Hoe moeten we de ontwikkeling en de gebouwen waarderen.

Architectuur
Architectuur uit de periode na 1965 is uniek. 50 jaar geleden zorgden veranderingen in de maatschappij voor veranderingen in de manier waarop we tegen architectuur, stedenbouw, infrastructuur en het landschap aankijken. Architecten hadden specifieke aandacht voor de leefbaarheid van gebouwen, voor de gebruikers en hoe men binnen een gebouw met elkaar omging. Het zorgde voor verschillende bijzondere experimenten.

Speelser, mooier en prettiger
De echte waarde zit bij de gebouwen uit deze tijd vooral in de manier waarop met ruimte en indeling werd omgegaan. Het heeft bij de bewoners en gebruikers vaak onuitwisbare herinneringen achtergelaten. Na de wederopbouwperiode ontstond behoefte aan een minder strakke leefomgeving: speelser, mooier en prettiger. In plaats van flats bouwde men nu liever woonerven. Er is een groeiend besef dat het erfgoed van na 1965 het behouden waard is. Aan de andere kant zorgen recente ontwikkelingen, zoals duurzaamheidseisen, dat we opnieuw moeten kijken hoe we ook die gebouwen op een mooie manier kunnen aanpassen aan de moderne tijd.

Heerhugowaard
In Heerhugowaard, als jonge stad, is de ontwikkeling van de moderne stedenbouw goed af te lezen. In de loop der jaren is de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, zowel voor gebouwen als openbare ruimte, gegroeid. Recent is de Heemschut Werkgroep Post '65 in Heerhugowaard op bezoek geweest. Deze lezing is een activiteit van het Platform Erfgoed Heerhugowaard.

Aanmelden

U bent van harte welkom op dinsdag 19 maart in de bibliotheek in Heerhugowaard, Parelhof 1a. De bijeenkomst is van 20.00 tot 22.00 uur. De toegang is € 5,-. Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek. Betalen is alleen met pin mogelijk.


 

Waardse monumenten staan in de spotlights

HEERHUGOWAARD     Anita van Breugel verzorgt op donderdag 18 mei en zondag 21 mei lezingen over de ongeveer vijftig gemeentelijke monumen­ten die Heerhugowaard rijk is.

De lezing op donderdag 18 mei vindt plaats in de bi­bliotheek aan het Parelhof in Heerhugowaard. Anita neemt de bezoekers mee op een figuurlijke reis langs de gemeentelijke monumenten. Samen geven die een goed beeld van de ontwikkeling van de polder door de jaren heen. Deze eerste lezing begint om 20.00 uur en bijwonen kost 5 euro.

Bij de tweede lezing van zondag 21 mei neemt Anita de deelnemers letterlijk mee langs de monumenten, in de vorm van een fietstocht. De start van de tocht is om 12.00 uur bij de Kunstkerk aan de Stationsweg 53. Ook hier bedragen de deelname-kosten 5 euro per persoon. Deze fietstocht en lezing zijn activiteiten van het Platform Erfgoed Heerhugowaard.

(bron: de Koerier 17-05-2017)


 

Lezing 21 maart 2017 in de Bibliotheek Heerhugowaard (bron: Alkmaarse courant 14 maart 2017)