In 2020 en 2021 is tot nu toe geen nieuws te melden, er is nog niets aangeleverd.


 

Programma voorjaar 2019

Platform Erfgoed Heerhugowaard

Heerhugowaard krijgt platform voor erfgoed

HEERHUGOWAARD - De gemeente Heerhugowaard krijgt een Platform Erfgoed dat door middel van lezingen, workshops, excursies en andere activiteiten het lokale erfgoed bekend wil maken bij een breed publiek.

In het platform werken de Stichting Den Huijgen Dijck, de Stichting Historisch Heerhugowaard, Bibliotheek Kennemerwaard, de Stichting Behoud Praalgraf Veenhuizen, het Regionaal Archief, de Cultuurcompagnie en de gemeente Heerhugowaard samen. 

Op woensdag 13 maart wordt het platform officieel gelanceerd door wethouder Dickhoff en is tevens de eerste lezing.

Ceciel Nyst, regio archeologe bij de Cultuurcompagnie geeft een presentatie van de geografisch historische inventarisatie die in 2012 in Heerhugowaard is gedaan. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het kerkje Veenhuizen aan de Kerkweg 26. Kaarten kosten vijf euro en kunnen worden besteld bij de bibliotheek Kennemerwaard.

Erfgoed Er is een groeiende belangstelling voor de geschiedenis van Heerhugowaard, dat in 1631 is ontstaan door drooglegging van De Waert. Verschillende organisaties houden zich met die geschiedenis bezig.

Samen sterker en creatiever is het idee achter het platform. De lezing van 13 maart is de eerste activiteit van het platform. In april staat de lancering van een historische wandelroute op het programma en in mei een waterstaatsfietsroute langs de Ringvaart. Nadere informatie over deze activiteiten volgt. In september sluit de gemeente aan bij de landelijke open monumentendagen.


Platform Erfgoed Heerhugowaard

Programma najaar 2015
9 september - Gebrandschilderd glas
Glas in lood is helder, stralend en trekt onmiddellijk de aandacht. Kunst- en cultuurwetenschapper Janneke van Zanten zal hiervan veel voorbeelden laten zien, o.a. van glazenier Joep Nicolas in de Heilige Hart Kerk de Noord.
10.00 – 12.00 uur Bibliotheek Parelhof 1A, € 5,00 *

12 september – Open Monumenten Dag
Activiteiten op diverse locaties rondom het thema
‘Kunst & Ambacht’. Zie achterkant van deze flyer. In de bibliotheek staat een multitouchtafel met beeldmateriaal van monumenten en foto’s van gebouwen ver terug in de tijd.

23 september – Brederode reis naar Estland
Lezing door Ab Klomp over de diplomatieke reis van Reinout van Brederode in 1617. Hij stond aan het hoofd van de Nederlandse delegatie van onderhandelaars.
20.00 uur Kerk, Kerkweg 26, Veenhuizen Toegang € 5,00*

14 oktober - Varen op Gods Genade
Lezing door Ad Geerdink, directeur Westfries Museum over Kaap Varen en de Halve Maen. Hij vertelt over de virtuele wandeling in het museum door het Hoorn van 1650 en over het VOC museumschip de Halve Maen in de haven.
20.00 uur Poldermuseum, Huygendijk 17, € 5,00*

24 oktober – Dia’s van oud Heerhugowaard
Jaarbijeenkomst van Stichting Historisch Heerhugowaard presenteert een diavoorstelling over oud Heerhugowaard.
Cool, Coolplein 1, 14.00 uur, entree gratis.

10 november – Verborgen Verleden
Een workshop genealogie door Harry de Raad van het Regionaal Archief. 10.00 – 12.30 uur. Bibliotheek Parelhof 1A. Het tweede deel is in het Regionaal Archief, Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar op 16 november 10.00 – 12.30 uur.
*Toegang: € 5,00
* Om teleurstelling te voorkomen raden wij u aan om uw ticket van tevoren te reserveren. Dit kan via de klantenservice in één van de vestigingen van Bilbiotheek Kennemerwaard of gemakkelijk en snel via bibliotheekkennemerwaard.nl


Onder voorbehoud

Brederode jaar 2016
Programma Heerhugowaard

7 April - Opening Brederodejaar
Voor de opening van het Brederodejaar 2016 komt Reinout van Brederode weer naar de kerk in Veenhuizen.
20.00 uur Kerk, Kerkweg 26, Veenhuizen
16 april - Publieksdag opgraving
of 23 april De grafkelder buiten de kerk wordt geopend de inhoud onderzocht. Gelegenheid om het geopende graf te bekijken en een toelichting van de archeoloog te krijgen.
12.00 – 16.00 uur, Kerkweg 26, Veenhuizen

xx mei
In het Van Brederode jaar 2016 wordt een publicatie over de dynastie Van Brederodes uitgegeven. De auteur van het boek, historica Carly Misset, vertelt over de Brederodes.
20.00 uur Kerk, Kerkweg 26, Veenhuizen, toegang € 5,00*
10 september - Re-enactment
Op Open Monumentendag komt de Compagnie van Brederode met een specifieke voorstelling naar Heerhugowaaard. Met het publiek gaan zij terug naar de 15e eeuw.
13.00 – 16.00 uur, Stadspark De Parel

xx oktober – CSI in Veenhuizen
Met behulp van DNA onderzoek zijn de resten die in de grafkelder liggen vergeleken met andere Brederode botten. Lezing over de grafkelder en het DNA onderzoek.
20.00 uur Kerk, Kerkweg 26, Veenhuizen, toegang € 5,00*

Zoals u ziet is de exacte datum niet ingevuld in Oktober, Zo gauw dit ons bekend is geven we de datum aan u door via deze site.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Programma voorjaar 2017

Interessante lezingen van het Platform Erfgoed in 2017

  • 19 januari – De Grote Waert herzien, Lezing door Henk Komen
  • 14 februari – Varend verleden,Bram Leegwater vertelt over het varend verleden van de regio en over de Broekerveiling
  • 21 maart – Middenweg Zuid met de stolpen, Een archeoloog en Anita van Breugel nemen u mee in de historie van de Middenweg
  • 11 april – Veenlandschap in Heerhugowaard, Lezing door Lia Vriend. Hoe is ‘Heerhugowaard’ geologisch gevormd
  • 18 en 21 mei – Gemeentelijke monumenten, Anita van Breugel neemt u mee op reis. Eerst in een lezing op 18 mei en daarna op 21 mei op de fiets.