Lezing Historisch Café Alkmaar "Roos van Oosten trekt Alkmaarse beerputten open"

PERSBERICHT, Donderdag 2 maart 2017

ALKMAAR – Donderdag 23 maart spreekt Roos van Oosten, universitair docent stedelijke en middeleeuwse archeologie aan de Universiteit Leiden, over afvalverwerking in Alkmaar en andere Hollandse steden in de periode 1500–1800. De titel van haar lezing is: Beerputten en riolen; het ‘kleinste kamertje’ in de middeleeuwen en daarna.

De meeste Alkmaarders hadden in de middeleeuwen een eigen ‘secreet’ in hun woningen. Dat secreet was boven een beerput geplaatst, een ondergrondse put waarin de ‘beer’ (pies, poep en ander afval) werd opgevangen. Nachtwerkers leegden de putten. Toen de bevolking sterk toenam in de zeventiende eeuw, organiseerden steden als Alkmaar, Haarlem en Leiden het ophalen van de beer op hun eigen manier. Waarom bleef de ene stad een ‘beerputtenstad’ en werd de ander een ‘riolenstad’? Wat had dit voor gevolgen voor de kwaliteit van het water in de grachten? Welke rol had het stadsbestuur hierin? En wat was de Alkmaarse ‘beurs der nachtwerkers’ van de markante Wynandt Rochel? Al deze vragen komen aan bod in de lezing van Roos van Oosten op 23 maart.

Kaartjes voor deze avond zijn vooraf te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin worden afgerekend en kosten € 7,50 per stuk. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk betalen € 5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.       

 

Foto 1: Met de laarzen in de poep. Opgraving van de beerput van Maria Tesselschade in de Langestraat in 2015, waar de Alkmaarse gemeentelijke archeologen een gouden ring opdoken. Foto: Archeologisch Centrum Alkmaar.